søndag 17. mars 2019

Marine Le Pen og høyrepopulismen i Europa


«Marine Le Pen og høyrepopulismen i Europa»
Av Elin Sørsdahl og Alf Ole Ask
Cappelen Damm, 2017 (253 sider)

Journalistene Elin Sørsdahl og Alf Ole Ask har skrevet en lettlest og informativ bok om den europeiske høyrepopulismen, med hovedvekt på Frankrike og Front National. Boken kretser mye rundt partiets leder Marine Le Pen, og fremstår langt på vei som et portrett av henne. Forfatterne fulgte den siste presidentvalgkampen i Frankrike tett, men boken ble fullført før valget ble avgjort. I dag vet vi at Marine Le Pen kom til andre runde, hvor hun led et klart nederlag for Emmanuel Macron.

Under arbeidet er det mulig forfatterne skiftet fokus, for de sveiper også innom flere europeiske land i jakten på å gripe hva som kjennetegner høyrepopulismen. Dette gjør at boken får et litt lettvint preg, for plassen tillater ikke at man går særlig i dybden. Mye av det som skrives er kjent stoff for politisk interesserte, men så er det heller ikke en akademisk avhandling om høyrepopulisme vi får her. Det blir mest fakta, mindre politiske analyser.

Dette er altså først og fremst historien om Marine Le Pen, som overtok som partileder i Front National i 2011, etter at hennes far og partigrunnlegger Jean-Marie Le Pen gikk av. Med Marine Le Pen som ny leder har partiet tatt store steg. Det kan kalles en form for modernisering, der de mest rabiate rasistene og antisemittene er kastet ut, inkludert Jean-Marie Le Pen selv. Front National under Marine Le Pens ledelse har endret kurs. I dag fremstår partiet som et nasjonalistisk, EU-kritisk og anti-innvandringsparti med en klar sosial profil. På mange måter har partiet overtatt det sosiale programmet til venstresiden, som på sin side langt på vei er diskreditert etter å ha administrert nyliberal EU-politikk.

Sørsdahl og Ask har et personlig forhold til Frankrike, og lykkes med å belyse noen av årsakene til National Fronts vekst. Front National har blitt partiet for mange av de som har tapt på globaliseringen og EU-liberaliseringen. Samtidig fremstår Marine Le Pen som en langt mer spiselig leder enn sin far. Hun skremmer ikke velgere bort med rabiate uttalelser, men fremstilles som en god debattant med appell.

På grunn av valgsystemet med flertallsvalg i enmannskretser er Front National knapt nok representert i franske folkevalgte forsamlinger. Dette er altså et parti som kan få mellom 25-30 % av stemmen ved valg. Paradoksalt nok er det derfor Europaparlamentet som har blitt partitoppenes politiske hovedbase, der den høyrepopulistiske bevegelsen fra mange land kan samles. Det samme gjelder britiske UKIP, som lider under det samme valgsystemet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar