lørdag 15. oktober 2016

Roma”Roma
Nye fascister, røde terrorister og drømmen om det søte liv”
Av Simen Ekern
Cappelen Damm AS, 2011 (301 sider)

Roma – Guds by, den evige stad, antikkens Roma, Mussolinis Roma, Fellinis Roma, turistenes Roma. Journalisten Simen Ekerns bok om Roma dreier seg hovedsakelig om byen i nyere tid, dvs. de siste hundre årene. Ekern har ikke skrevet en turistguide, men en bok full av nyere historie, kultur og politikk, som utspiller seg i denne byen som er verdens sentrum for alle katolikker, og som i dag er en metropol som tiltrekker seg et stort antall turister.

Siden også jeg nå kan regnes som en av disse turistene som har vandret i Romas gater, er Simen Ekerns bok en interessant kilde. Når man attpåtil er mer enn middels interessert i politikk og kultur er boken dobbelt interessant, Ekern er nemlig en kunnskapsrik journalist som kjenner stoffet godt og som skriver lett og uanstrengt.

I ”Roma” møter vi Fellinis by fra 1950- og 60-tallet, slik den kan sees i filmer som ”La Dolce Vita” og ”Roma”. Dette er tiden da ”det søte liv” utpilte seg i Via Veneto, og da Anita Ekberg badet i Trevi fontenen. Fellinis Roma sydet av liv og skrudde karakterer, en by som fremsto som eksotisk og ytterst tiltrekkende på utenforstående. Denne byen er i dag borte, den finnes ikke annet enn som utallige referanser i form av bilder og plakater på cafeer, restauranter og på postkort. Men den har gitt byen et image i folks bevissthet som lever videre.

”Det søte liv” ble avløst av en tøff politisk virkelighet på slutten av 1960-tallet, og videre inn på 70-tallet. Ekern vier en god del plass til outsideren Pier Paolo Passolini, en svært kontroversiell forfatter og filmskaper som gikk rett i strupen på borgerskapet og kirken. I Italia ledet studentopprøret i 1968 landet og byen inn i en svært voldelig tid. Volden utspilte seg i gatene, mellom venstreradikale og nyfascister. Vi fikk også en væpnet undergrunnsgruppe som De Røde Brigader, som i 1978 kidnappet statsminister Aldo Moro og holdt ham fanget i en måned, før liket av ham ble funnet i bagasjerommet på en bil midt i Romas sentrum.

Historien om Røde Brigader og drapet på Aldo Moro har vi muligens ennå ikke kommet til bunns i. Ekern lar oss møte en av medlemmene i Røde Brigader, som stiller opp til intervju. En sentral aktør på den politiske scenen i store deler av etterkrigstiden er kristeligdemokraten Giulio Andreotti. Ekern får også audiens hos denne mannen, som så mange mener er en edderkopp med forbindelser til alle lyssky miljøer i Italia, noe som ikke har hindret ham i å være statsminister flere ganger.

Og så er det Vatikanstaten – Guds by. En stat som kom i stand etter en avtale med Mussolinis fasciststyre på 1920-tallet. Alltid alliert med de mest reaksjonære og konservative kreftene har Vatikanet fortsatt å spille en hovedrolle i byens politiske liv siden. I Roma er fascismen fortsatt levende, det foregår en stadig kamp om historien, noe som førte til at nyfascisten Gianni Alemanno ble borgermester i 2008.

I det hele tatt makter Ekern å gi en levende, likevel analytisk, populærfremstilling av sentrale trekk ved Romas nyere historie. Du får egentlig lyst til å hive deg på neste fly for selv å gå i hans fotspor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar