onsdag 5. juni 2013

Synder



”Synder”
Av F. Sionil José, oversatt av Hilde Lyng
Solum Forlag, 2011 (236 sider)
Når leste du sist en roman av en filippinsk forfatter? Tenkte meg det. F. Sionil José er kanskje den mest kjente filippinske forfatter internasjonalt, det hjelper nok at han skriver sine bøker på engelsk og ikke tagalog, eller et av de andre språkene på øygruppen. Født i 1924 i Pangasinanprovinsen, nord for Manila, har han levd et langt liv i litteraturen og har mottatt en rekke internasjonale priser. Det kan også nevnes at Sionil José eier Solidaridad Bookshop, en bokhandel i Manila som har stor betydning for lokale forfattere og personer med interesse for litteratur. Det er nemlig ikke enkelt å finne gode bokhandler i dette landet, hvor det skrevne ord i form av bøker, aviser eller tidsskrift ikke er særlig synlig (her snakker jeg av erfaring). I en alder av snart 90 år har Sionil José ukentlig en fastspalte på trykk i avisen The Philippine Star der han kommenterer ulike trekk i det filippinske samfunnet.

F. Sionil José kom, som det store flertall filippinere, fra små kår. Livet i den lille byen Rosales i Pangasinan er rammen rundt mange av bøkene hans, bl.a. de fem romanene som samlet kalles ”Rosales sagaen”, og der den fjerde romanen ”Mass” er den eneste boken av ham jeg har lest fra før, kjøpt i den eneste anstendige bokhandelen jeg tilfeldig gikk forbi i løpet av en hel måned på Filippinene i 2010. Det var ikke noen selvfølge at Sionil José skulle bli forfatter, oppvokst som han var blant småkårsfolk i provinsen. Det sies at det var hans oppofrende mor som skal ha æren for at han havnet på Universitetet etter krigen, og at han via journalistikken ble en skrivende mann.

F. Sionil José er en sosialt bevisst forfatter som i sine bøker speiler samfunnet på godt og vondt. Dette har gjort ham til en kontroversiell figur, men har også gitt ham heder og ære. ”Synder” ble utgitt på Filippinene allerede i 1973, og er så vidt jeg vet den eneste av hans romaner som er utgitt på norsk. Romanens hovedperson er Don Carlos Cobello, en av landets aller rikeste menn, og det er han som fører ordet. Gjennom Cobellos fortelling får leseren en klar forståelse for det filippinske klassesamfunnet, hvor de aller fleste tilhører den fattige del av folket. Cobello har levd et liv i stor materiell rikdom, med eiendommer over store deler av verden. Som de fleste rike mennesker har han arvet sin rikdom og vet fra ung alder av hvor viktig det er å bygge allianser med andre mektige mennesker i samfunnet. Korrupsjon, nepotisme og rå makt brukes for å opprettholde rikdommen og øke formuen.

”Synder” skal være F. Sionil Josés mest kontroversielle roman, kanskje også fordi den viser en skandaløs seksualmoral. Vi må ikke glemme Den Katolske Kirkes sterke stilling på Filippinene. Don Carlos Cobello nekter seg ingen gleder i så måte, heller ikke incestuøse forhold. 

Men når Don Carlos ligger på dødsleiet, og nærmest holder dommedag over seg selv, er det oppskriftsmessig nok ikke materiell rikdom og stor makt som betyr noe, men derimot relasjonene til hans aller nærmeste. Slik ender romanen ut som en moralsk fabel.

Rent litterært er kanskje denne 40 år gamle romanen ikke så veldig original eller spennende, men for norske lesere kan den gi et sjeldent innsyn i samfunnsforhold vi bare har overfladisk kjennskap til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar