søndag 30. august 2015

Innsirkling 3



”Innsirkling 3”
Av Carl Frode Tiller
Aschehoug & Co, 2014 (475 sider)

Så har Carl Frode Tiller fullført sin Innsirkling-trilogi, og alle synes å være enige om at dette blir stående som et hovedverk i nyere, norsk litteratur. Over neste 1.200 sider har leserne kunne følge jakten på et liv, nærmere bestemt livet til David, som via en avisannonse ber folk som har kjent ham om å skrive og fortelle ham om seg selv. David har nemlig mistet hukommelsen, og trenger hjelp til å finne tilbake til sitt eget liv.

Slik har det i hvert fall sett ut i de to foregående bøkene, som jeg har lest med stort utbytte, rett og slett fordi Carl Frode Tiller er en forfatter med stor innsikt i menneskesinnet, og som er en makeløs skildrer av samspillet mennesker imellom.

Heldigvis oppdaget jeg Tillers forfatterskap tidlig, og allerede debutromanen ”Skråninga” fra 2001 spikret seg fast i hukommelsen som en leseropplevelse. ”Bipersonar” fra 2003 var ikke stort dårligere. Men det er i ”Innsirkling” 1, 2 og 3 at Tiller slår opp det riktig store lerretet, og om noen var i tvil: Han fullfører med stil.

En utfordring for denne leseren (og for andre som leste bok 1 og 2 når de kom ut) er det selvsagt at det har gått noen år siden de to første bindene kom ut. Det tok forfatteren 7 år å fullføre historien. Detaljene er derfor ikke helt på plass, og lesningen av ”Innsirkling 3” lider kanskje litt av at noe har gått i glemmeboken. Likevel gikk det raskt å komme gjennom de 475 sidene (den lengste boka i trilogien). Tiller skriver uanstrengt, språket flyter godt, kanskje fordi mye fortelles i en ganske muntlig stil, uten altfor intrikat språkføring.

Det som gjør ”Innsirkling”-bøkene til stor litteratur er allikevel forfatterens evne til å avdekke spillet som foregår mellom romanpersonene. Tiller er utdannet historiker, men du mistenker han for å være psykolog med mange års erfaring fra terapeutisk virksomhet. Som i annen god litteratur kan du lære mye om det å være menneske av å lese Carl Frode Tiller.

Heldig er den leser som ikke har oppdaget denne trilogien enda. Da kan vedkommende starte med bind 1 og ha bok 2 og 3 klar ved siden av seg. Sjansen er nemlig stor for at leseren vil sluke alle 3 bøkene i ett jafs, tiden det tar er en god investering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar